Vouw robot

Door Bart op maandag, april 05, 2010

Er zijn een groot aantal uitdagingen voor robots. En ze zijn niet altijd op het niveau van 'hersenchirurgie'.


Vraag je eens af: wat zou er nodig zijn om een robot te maken die bij jou thuis de was opvouwt?

Professor Pieter Abbeel en zijn team aan de universiteit van Berkeley, Californië, maakten een robot die via een aantal visuele sensoren het geometrische contrast tussen objecten en omgeving kan maken.

En die dus de was kan vouwen.


Labels: ,

Robots

Door Bart op donderdag, januari 01, 2009

Robots, je kan er niet genoeg van krijgen :)

Voor de Duitse elektronica winkel Saturn werd onderstaand reclamespotje gemaakt. Het vertelt de evolutie van dinosaurus tot mens, maar dan in robots vertaald.

Labels: , ,

Kota dino robot

Door Bart op woensdag, oktober 08, 2008

Jullie weten dat ik een fan ben van robots, en dat Pleo bij ons op kantoor rondloopt.

Nu gaat Playskool nog een stapje verder, met Kota, een grote dinosaurus robot. Hij is 2,5 feet hoog, iets meer dan 3 feet lang, en weegt ongeveer 35 pond.

Net als Pleo heeft hij touch sensoren en bewegingssensoren.

Hij is te koop op Amazon voor 299 USD. Bekijk zeker het filmpje hieronder om van je stoel te vallen...


Labels: , , ,

Roomba robot stofzuiger

Door Bart op donderdag, juni 19, 2008

Ik ben de laatste tijd zeer geïntrigeerd door robots. De combinatie hiervan met de nood om op kantoor extra kuisdiensten in te lassen, leidde me naar de Roomba: een automatische robot-stofzuiger.

Het ding verkent de ruimte, en gaat dan patronen in de ruimte maken om ze volledig te stofzuigen.

Hieronder een filmpje van de eerste testrit, waarbij de robot de opdracht kreeg om ter plaatse te stofzuigen. (Inderdaad, hij draait rondjes - normaal gezien gaat hij de volledige ruimte af.)

Labels: ,

Zelf assemblerende robot

Door Bart op woensdag, april 30, 2008

Robots in de fictie-literatuur zijn meestal één van de volgende: ofwel de bevrijders die de mensheid verlossen van bandwerk, ofwel de bedreigers die bewust worden en de mensheid tot slaaf maken.

Dat tweede beeld begint weer wat dichter te komen.

Aan de universiteit van Pensylvania werd een robot ontwikkeld die zichzelf autonoom kan re-assembleren. Hij is gemaakt van losse modules, die elkaar kunnen herkennen.

Bekijk het filmpje:

Labels: , ,

Zeno Robot

Door Bart op vrijdag, november 30, 2007

Hanson Robotics demonstreerde onlangs het prototype van hun nieuwe robot, de Zeno Robot. Deze is losweg gebaseerd op Astroboy, en heeft een aantal speciale eigenschappen: hij kan merken waar iemands gezicht is, en oogcontact maken. Hij leert ook de namen en stemmen van de mensen waarmee hij contact maakt.

Zeno werd ontworpen door de Japanse robot designer Tomotaka Takahashi, en wordt verwacht in 2009 voor een richtprijs van 300 USD.Labels: , ,

Robot exoskeleton

Door Bart op woensdag, november 28, 2007

Echo's van Robocop en Aliens.

SARCOS ontwikkelde een exoskeleton robot. Het is een soort van robot-pak dat je aantrekt, en dat je bewegingen nadoet.

Met dit verschil: het robotpak versterkt je bewegingen. Je gooit met gemak een hondertal kilo in het rond als je dit exoskeleton aan hebt.

Bekijk het filmpje maar eens:

Labels: , ,

Pleo Robot

Door Bart op zondag, november 25, 2007

De bevestiging voor mijn bestelling van de Pleo Dino Robot is binnen. Ik kreeg netjes een e-mail, met de verwachte leveringsdatum etc.

Daarbovenop zaten er in die e-mail twee waarschuwingen:

1- The green paint on the top edge of Pleo's back's skin has a tendency of wearing out (aging). It goes back to brown (the same colour as the legs, not very disturbing) after a lot of petting. This is a known issue and will not be covered by the warranty.

2- Pleo's Life OS brain currently doesn't implement Pleo's evolution. Pleo should evolve over the years depending on the way you treat him. This feature will be implemented via a free downloadable software update in 2008. His current behaviour is either a petting mode if you interact with him or a free roaming mode if you leave him on its own.

Dus: het zelf-lerende aspect (één van de redenen waarom ik die Pleo leuk vond) zal er nu nog niet in zitten. Gelukkig kan het ergens volgend jaar gedownload worden.

Labels: , ,

Pleo dino robot

Door Bart op dinsdag, november 20, 2007

Kijk, ik kon het niet laten. Als ik ergens een berichtje lees over een nieuwe 'intelligente' robot, dan moet ik daar meer over weten.

Ik heb dus deze besteld:
De Pleo is niet alleen een robot, hij is bovendien ook een dino. Dubbele cool-punten dus.


Labels: , ,